samos to nisi tou puthagora

Το νησί του Πυθαγόρα τα έχει όλα!

Το νησί του Πυθαγόρα τα έχει όλα!

 Η Σάμος βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Δωδεκανήσων και Χίου. Μεγάλο σε έκταση, προσφέρει όμορφους συνδυασμούς πράσινου και γαλάζιου, βουνού και θάλασσας. Το νησί του Πυθαγόρα θα σας τα προσφέρει όλα!

Σημαντική ιστορία, θεαματικό παρόν…

 

Ηραίο

Ο Νομός Σάμου, ένας από τους πιο όμορφους νησιωτικούς νομούς του Αιγαίου, περιλαμβάνει τα νησιά Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι.

Βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο, πάνω από τα Δωδεκάνησα. Χαρακτηριστικό των νησιών αυτών είναι η άγρια ομορφιά τους.

Αλλά και από πλευράς πολιτισμού και ιστορίας, ο τόπος αυτός είναι πλούσιος και ένδοξος. Από τον Πυθαγόρα μέχρι το Μεσαίωνα, από την επανάσταση του 1821 μέχρι την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, τα νησιά του Νομού Σάμου είχαν τη δική τους μεγάλη συμβολή.

Οικονομική άνθηση, εργαστάσια και ναυτιλία ήταν οι υποδομές των νησιών.

Σήμερα, ο τουρισμός είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα. Η ανάπτυξη της Σάμου και οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές που προσφέρει στους επισκέπτες της, είναι εντυπωσιακές. Γνωρίστε την…

 

Πυθαγόρας και ιστορία

Η Σάμος, το νησί το Πυθαγόρα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, αφού από κει καταγόταν ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας, ξεχωρίζει για τις ανεπανάληπτες ομορφιές της.

Γραφικά λιμανάκια, παραδοσιακοί οικισμοί, χρυσαφένιες αμμουδιές και καταπράσινα τοπία συνθέτουν το μεγαλείο της.

Μα η ομορφιά της Σάμου δεν πηγάζει μόνο από το φυσικό της κάλλος, αλλά και από τον πλούτο των εμπειριών και της σοφίας που κέρδισε από το μακρύ ταξίδι της στο χρόνο.

Από τα στοιχεία που έχουν βρεθεί προκύπτει ότι η Σάμος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και συγκεκριμένα από την 3η χιλιετία π.Χ. Κατά την αρχαιότητα μάλιστα υπήρξε σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο.

 

Από την αρχαιότητα έως σήμερα…

Η Σάμος του Πολυκράτη Η Σάμος άκμασε την περίοδο της τυραννίας του Πολυκράτη, γύρω στο 550 π.Χ. Τότε έγινε το κέντρο του Ιωνικού Πολιτισμού και κτίστηκαν σπουδαία μνημεία, όπως το Ευπαλίνειο όρυγμα, ο ναός της Ήρας και θέατρα.

Ο Πολυκράτης είχε δημιουργήσει ισχυρότατο στρατό και η Σάμος ήταν τα χρόνια εκείνα η πρώτη ναυτική δύναμη του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τρεις ήταν οι πόλεις που κυριαρχούσαν στη θάλασσα: η Κνωσός του Μίνωα, η Σάμος και η Αθήνα.

Η Σάμος στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπήρξε ημιαυτόνομη κάτω από την κυριαρχία των Μακεδόνων.

Αργότερα, ακολουθώντας την κοινή μοίρα όλων των ελληνικών πόλεων, υπέκυψε στην κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στα τέλη του Μιθριδατικού πολέμου το νησί ταλαιπωρείται από πειρατές. Την εποχή των Σταυροφόρων περιήλθε στους Ενετούς, αλλά αργότερα πέρασε και πάλι στην κυριαρχία του Βυζαντίου, για να καταλήξει το 1346 στους Γενουάτες.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Σάμος βρισκόταν στο επίκεντρο των πειρατικών επιδρομών. Οι κάτοικοι, μην αντέχοντας να ζουν μονίμως με το φόβο των κουρσάρων, άρχισαν να εγκαταλείπουν το νησί κι έτσι σιγά σιγά ερημώθηκε.

Το 1549 ο τουρκικός στόλος εισέβαλε στη Σάμο. Ο Κχιλίτς Αλή, ο ναύαρχος του στόλου, θαύμασε την ομορφιά του νησιού και όταν διαπίστωσε ότι ήταν έρημο ζήτησε από το σουλτάνο να του το δωρίσει.

Έβαλε σκοπό την επανακατοίκηση του νησιού και γι’ αυτό παραχώρησε πρωτόγνωρα προνόμια στους νέους κατοίκους, που έπρεπε να είναι Έλληνες και χριστιανοί ορθόδοξοι.

Το 1821 η Σάμος επαναστάτησε κατά των Τούρκων.

Οι λίγοι Τούρκοι που υπήρχαν στο νησί πρόλαβαν και έφυγαν, και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του τουρκικού στόλου να κατακτήσει εκ νέου το νησί δεν το κατόρθωσε.

Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1827, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) δεν συμπεριέλαβαν τη Σάμο σ’ αυτό, αν και ήταν ελεύθερη.

Το 1834 ωστόσο της έδωσαν μια μορφή αυτονομίας και την έθεσαν υπό την προστασία τους, με την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο στην Τουρκία. Με το καθεστώς αυτό έμεινε μέχρι το 1912, οπότε και ενώθηκε με την Ελλάδα.

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *