αξιοθέατα θεσσαλονικής

Αξιοθέατα και ψώνια στη Θεσσαλονίκη

Αξιοθέατα και ψώνια στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη προσφέρει μια πληθώρα αξιοθεάτων στον επισκέπτη. Σε κάθε γωνία μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την πολιτισμική κληρονομιά, καθώς τα αρχαία δεσπόζουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά.

Από την άλλη, μπορείτε να συνδυάσετε μια βόλτα στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης μαζί με τα απαραίτητα ψώνια, ειδικά στην εμπορική οδό της Τσιμισκής!

 

Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης

Η ρωμαϊκή αγορά (forum) βρίσκεται νότια του ναού του Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Δικαστηρίων και είναι έργο του 2ου-3ου αι. μ.Χ. Η είσοδος στην αγορά γινόταν από την Εγνατία μέσω της μεγαλοπρεπούς στοάς «των Ειδώλων», όπου σήμερα οργανώνονται εκθέσεις. Μπορείτε να επισκεφτείτε μια μεγάλη πλακοστρωμένη πλατεία, το ωδείο που λειτουργεί ως καλοκαιρινό υπαίθριο θέατρο και ρωμαϊκά λουτρά.

• Η Ροτόντα (Φιλίππου και Δημ. Γούναρη) : κυκλικό κτίριο με διάμετρο περίπου 24μ., καλυμμένο με ημισφαιρικό τρούλο που χτίστηκε το 306 μ.Χ. ως το Πάνθεον ή το Μαυσωλείο του Γαλέριου. Τα μωσαϊκά της παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας αλλά και ως εκθεσιακός χώρος.

• Η Καμάρα ή Αψίδα του Γαλέριου (Εγνατία και Δημ. Γούναρη) χτίστηκε λίγο πριν το 305 μ.Χ. εις μνήμη της νίκης του Γαλέριου κατά των Περσών το 297. Το μνημείο είχε 4 πύλες αφού υπήρχε και άλλο ένα τόξο δίπλα σε αυτό που σώζεται σήμερα που στεγαζόταν με τρούλο. Στα ανάγλυφα μπορεί κανείς να δει να απεικονίζεται η νίκη των Ρωμαίων εναντίον των Περσών.

 

  • Τα Ανάκτορα του Γαλέριου (Δημ. Γούναρη – πλατεία Ναυαρίνου) χτίστηκαν το 300 μ.Χ. και σήμερα έχει έρθει στην επιφάνεια διώροφο τετράπλευρο κτηριακό συγκρότημα με τετράγωνη ανοιχτή κεντρική αυλή.

Τα οχυρωματικά τείχη της πόλης αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της. Τα τείχη που σώζονται σήμερα κατασκευάστηκαν επί Μεγάλου Θεοδοσίου (4ος αι. μ.Χ.) και χρειάστηκε πολλές φορές να επισκευαστούν λόγω των συχνών επιδρομών.

• Η Αχειροποίητος (Αγίας Σοφίας) είναι ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. , πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού. Στο ναό αυτό θα θαυμάσετε το γλυπτό, ψηφιδωτό και ζωγραφικό του διάκοσμο.

• Αγία Σοφία (Αγίας Σοφίας): χτίστηκε τον 7ο αι. και πρόκειται για τετράγωνο ναό που χωρίζεται σε 3 κλίτη με πεσσούς και κίονες οι οποίοι στηρίζουν τον τρούλο.

Ο μικρός ναός του Οσίου Δαβίδ βρίσκεται στην Άνω Πόλη (τέρμα Αγίας Σοφίας) και είναι κτίσμα του 5ου αι., κάποτε καθολικό της Μονής Λατόμου.

• Η  Παναγία Χαλκέων (Εγνατία) ονομάστηκε έτσι γιατί στην περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσαν στην περιοχή αυτή πολλά χαλκωματάδικα.

• Ο Άγιος Δημήτριος (Αγίου Δημητρίου) χτίστηκε από τον επίσκοπο Ιωάννη τον 7ο αι. στα ερείπια παλαιότερου ναού ενώ πρόκειται για πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου. Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος από το 1988 με συλλογή γλυπτών, κιονόκρανων, θωρακίων και αγγείων από το ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στην πλατεία Κουλέ Καφέ στην Άνω Πόλη, βρίσκεται το μόνο βυζαντινό λουτρό που σώζεται, το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 13ου αι.

• Ο Λευκός Πύργος, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην παραλία της πόλης, χτίστηκε στα μέσα του 15ου αι. από βενετούς τεχνίτες ενώ αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της πόλης.

 

Παλαιότερα χρησίμευε ως φυλάκιο της φρουράς και φυλακή γι’ αυτό και ονομαζόταν Πύργος του Αίματος. Σήμερα λειτουργεί πλέον ως εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενώντας περιοδικές εκθέσεις (προσωρινά δεν είναι επισκέψιμος).

• Λουτρά Παράδεισος – Μπέη Χαμάμ (Εγνατία – Πλατεία Αριστοτέλους): είναι το πρώτο οθωμανικό λουτρό που χτίστηκε στην πόλη (1444) με ξεχωριστούς χώρους για άντρες και γυναίκες. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο κρύο θάλαμο, ένα μικρό μεταβατικό και τα ζεστά ατομικά δωμάτια με μαρμάρινες γούρνες και χαμηλούς πάγκους.

• Πύργος του ΟΤΕ: χτίστηκε το 1969 στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να στεγάσει το περίπτερο του ΟΤΕ. Σήμερα στον πύργο λειτουργεί καφετέρια από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα ολόκληρης της πόλης.

• Ανδριάντας Μεγάλου Αλεξάνδρου: δεσπόζει στη Νέα Παραλία, πολύ κοντά στο πλήρως ανακαινισμένο Βασιλικό Θέατρο (έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος) ενώ τοποθετήθηκε εκεί στη δεκαετία του 1970.

Ψώνια στη Θεσσαλονίκη

Πάντα πίστευα ότι τα ψώνια είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις και ενίοτε μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική συνήθεια, γι’ αυτό και θεωρώ ότι σωστά αυτή η ενότητα ανήκει στην κατηγορία της διασκέδασης.

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την αγορά της και το εμπόριο που κυριαρχεί στους κεντρικότερους δρόμους της μεταξύ Λεωφόρου Νίκης και Εγνατίας, στις παράλληλες προς αυτές Τσιμισκή και Μητροπόλεως αλλά και τις κάθετες οδούς Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλους, Βενιζέλου και Παλαιών Πατρών Γερμανού: οι δρόμοι αυτοί είναι γεμάτοι από καταστήματα παντός είδους που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και βαλάντια. Μια πιο εναλλακτική πρόταση για ψώνια είναι ο πεζόδρομος της Γούναρη στην πλατεία Ναυαρίνου.

Αν από την άλλη προτιμάτε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα κατευθυνθείτε είτε κεντρικά προς το εμπορικό της Πλατείας AssosOdeon, είτε ανατολικά προς την Πυλαία στο Mediterranean Cosmos που συγκεντρώνει καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και αίθουσες κινηματογράφου σε ένα χώρο, ή στο μοντέρνο πολυκατάστημα Hondos Center Apollonia Politia τα καταστήματα του οποίου εκτείνονται σε 20.000 τ.μ. (θα το βρείτε στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, απέναντι από το κατάστημα IKEA).

Στον αντίποδα των υπερσύγχρονων πολυκαταστημάτων υπάρχουν τα παλιατζίδικα στην Πλατεία Προσφυγικής Αγοράς και στο Μπιτ Παζάρ.

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται επίσης για τις εξαιρετικές αγορές τροφίμων που διαθέτει μεγαλύτερες από τις οποίες είναι η αγορά Μοδιάνο στην οδό Ερμού όπου μπορεί να βρει κανείς στο ορθογώνιο μονώροφο κτίριο που είναι σκεπασμένο με γυάλινη οροφή κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωροπωλεία.

Το τελευταίο διάστημα στην αγορά Μοδιάνο έχουν ανοίξει τσιπουράδικα και ταβερνούλες που προσφέρουν ιδανική ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμά από τα …κουραστικά ψώνια!! Επίσης, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται η σκεπαστή αγορά Καπάνι ή Βλάβηενώ στην οδό Βενιζέλου βρίσκεται το Μπεζεστένι όπου γίνονταν οι συναλλαγές υφασμάτων τον 15ο αιώνα και σήμερα μπορεί κανείς να βρει κοσμήματα και διάφορα γυναικεία αξεσουάρ.

Πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να φτάσετε ποικιλοτρόπως.

Αν ταξιδεύετε από τις γύρω περιοχές, τότε το αμάξι ή το λεωφορείο, είναι η καλύτερη επιλογή.

Με τους καινούργιους δρόμους (Εγνατία Οδό), η διαδρομή είναι αρκετά σύντομα είτε έρχεστε από Αλεξανδρούπολη είτε από Κοζάνη.

Αν έρχεστε στη συμπρωτεύουσα από την Αθήνα ή τα νησιά, τότε το αεροπλάνο είναι η καλύτερη και πιο γρήγορη επιλογή.

Θα βρείτε αεροπορικά εισιτήρια σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και γενικότερα offseason.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα αεροπορικά εισιτήρια αυξάνονται λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Η Aegean πραγματοποιεί δρομολόγια όλο το χρόνο από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, μέσω του δικτύου της Olympic Air .

Μια άλλη εναλλακτική είναι η Ryanair όπου μετά τις περικοπές των δρομολογίων, έχει μειώσει τις διαθέσιμες πόλεις που πετάνε από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στα διάφορα online ταξιδιωτικά γραφεία και να ανακαλύψετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια προς Θεσσαλονίκη.

 

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *