agrotourismos

Αγροτουρισμός

Η Ελλάδα είναι γνωστή σε όλο το κόσμο σαν ένας κλασικός καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός. Η ανάπτυξη  στο τομέα αυτό δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση καθώς αρκετές  περιοχές της χώρας βρίσκονται σε  κατάσταση κορεσμού με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ανα προορισμό να απολαμβάνουν τα κάλλη  της.

Πέρα όμως από τα πασίγνωστα  θερινά τουριστικά θέρετρα υπάρχουν και αρκετά άγνωστα σε  πολλούς μέρη στα οποία κάποιος μπορεί να πραγματοποιήσει μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, τον αγροτουρισμό. Οι διακοπές  αυτής της μορφής  δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον επιλεγμένο τουριστικό προορισμό και να καρπωθεί ότι μπορεί να του προσφέρει ο συγκεκριμένος τόπος.

Στην κορυφή του Ολύμπου, δίπλα από το σπίτι των Δώδεκα Θεών!

Μπορεί κάποιος σε ένα μικρό ορεινό χωριό με ελάχιστους κατοίκους να βρει έναν ιδανικό τόπο για πεζοπορία  το πρωί, να δοκιμάσει τα υπέροχα παραδοσιακά  εδέσματα μαγειρεμένα από τις ντόπιες μαγείρισσες  ,να περιπλανηθεί αλλά και να συμμετέχει στις εργασίες μικρών τοπικών οικοτεχνικών εργαστηρίων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων πχ κεραμικά , τοπικά τυριά κ.α  και να μάθει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους ή να οργανώσει μικρές κοντινές εκδρομές σε άλλες περιοχές  με  διαφορετικό γεωφυσικό περιβάλλον.

Ένα κύριο ερώτημα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος είναι γιατί μου παρουσιάζετε  να πάω για διακοπές  σε κάποιο άγνωστο μέρος με χαμηλού επιπέδου τουριστικές παροχές  και να μην επισκεφτώ ένα γνωστό τουριστικό προορισμό με τα τόσα  πλεονεκτήματα  που μπορεί να προσφέρει.

Κατ΄αρχήν τα μέρη που μπορεί κάποιος να κάνει αγροτουρισμό στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά όσο και οι επιλογές του.

Η δυναμική που αποκτά ο αγροτουρισμός τα τελευταία χρόνια είναι τέτοια ώστε το επίπεδο των παροχών να βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Λόγου χάριν  μπορείτε  να επισκεφτείτε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας και για την διαμονή σας να έχετε εξασφαλίσει ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό ξενώνα με τζάκι και κήπο. Για τη σίτιση σας να βρείτε μια ταβέρνα η οποία να εξυπηρετεί μικρό αριθμό επισκεπτών με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, μέσα σε πέντε λεπτά να βρίσκεστε στο καταπράσινο από έλατα δάσος , το ιδανικό μέρος για τρέξιμο , πεζοπορία και  ποδηλασία , ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα να συναντήσετε τον Λούσιο ποταμό για rafting.

Αν από την άλλη είστε λάτρεις του σκι ή του snowboard, σε μια ώρα να βρίσκεστε στα Καλάβρυτα, σε ένα από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές.

Μπορεί κάποιος να γνωρίσει τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα , να θαυμάσει αγροτουριστικά προϊόντα μέσω των τοπικών αγροτουριστικών συνεταιρισμών, να μάθει τον τοπικό τρόπο μαγειρικής και εάν επιθυμεί να συμμετάσχει στην παραγωγή τους.

Οι προαναφερόμενες ασχολίες κατά την διάρκεια διακοπών αυτής της μορφής είναι μια ενδεικτική αναφορά των δραστηριοτήτων με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κανείς. Ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις του καθενός  υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές , τις οποίες δεν μένει παρά να τις ανακαλύψετε.

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *