karpenisi

Αφιέρωμα στο Καρπενήσι

Αφιέρωμα στο Καρπενήσι

Ο λόγος για τον οποίο το Καρπενήσι διατηρεί ανέγγιχτη μέχρι σήμερα την ομορφιά του ίσως οφείλεται στην κουραστική (λόγω των συνεχόμενων στροφών) προσπέλαση του ορεινού όγκου του Τυμφρηστού. Πραγματικά, το τοπίο παραμένει αναλλοίωτο χωρίς να έχει επηρεαστεί από την σημαντική τουριστική ανάπτυξη, ενώ οι ήπιες παρεμβάσεις των νέων ξενοδοχείων και οι αναπαλαιώσεις παραδοσιακών αρχοντικών δένουν αρμονικά με το περιβάλλον δημιουργώντας εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς.

Το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων στους πρόποδες του όρους Τυμφρηστού (γνωστό και ως Βελούχι). Το αλπικό τοπίο του Καρπενησίου, αλλά και η ατίθαση ομορφιά της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της Ευρυτανίας κάνουν τις εξορμίσεις στα γύρω χωριά επιβεβλημένες. 

Στα βουνά του Βελουχίου αποτυπώνονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως η αναχαίτιση των Γαλατών από τους Ευρυτάνες το 279 π.Χ. στη θέση Κοκκάλια Κρικέλλου, τα «καραούλια»,οι πύργοι του Καραϊσκάκη στον Προυσό, η αντιστασιακή δράση του Άρη Βελουχιώτη ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις (Ιταλίας και Γερμανίας) αλλά και κατά τον εμφύλιο. 

Αναρίθμητες περιοχές αποτελούν αφορμές για να εντρυφήσει κανείς σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, να δει αξιοθέατα και μνημεία, να εξερευνήσει τοποθεσίες και να ανακαλύψει τη θέση του μαντείου του Οδυσσέως (του βασιλιά της Ιθάκης) που παραμένει ανέγνωρη μέχρι σήμερα. Ο Οδυσσέας, σύμφωνα με αναφορές στα κείμενα του Αριστοτέλη στην «Ιθακήσιων Πολιτεία», λατρεύτηκε στην Ευρυτανία όπως οι θεοί του Ολύμπου. Εικάζεται δε ότι η θέση του Μαντείου που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, βρίσκεται στη σπηλιά της Αποκλείστρας στο χωριό Καστανιά.

Φθάνοντας στο Καρπενήσι….

Περνώντας από τη σήραγγα Τυμφρηστού η οποία σας οδηγεί από τη δύσκολη διαδρομή ανάβασης στο μαγευτικό τοπίο του Καρπενησίου, η πρώτη αίσθηση που κυριεύει τον επισκέπτη είναι αυτή της επιστροφής στο χρόνο. 

Το Καρπενήσι απλώνεται στην πεδιάδα στο αριστερό σας χέρι και σκαρφαλώνει μέχρι και τους πρόποδες του βουνού. Η μυρωδιά από το ξύλο που καίει στα τζάκια είναι διάχυτη παντού, ενώ από τις καμινάδες των σπιτιών ο καπνός δένει με την ομίχλη που συχνά και με γοητευτικό τρόπο, αγκαλιάζει το Καρπενήσι. Η πόλη μπορεί να γίνει η βάση σας για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής, ενώ βρίσκεται μόλις 11 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. 

Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ασχοληθεί με τη φύση, με δραστηριότητες όπως πεζοπορία σε μονοπάτια στη Χελιδόνα και τη Καλιακούδα, διάσχιση φαραγγιών και πεζοπορία στα ποτάμια, όπως στο μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς Πάντα Βρέχει, καταβάσεις με καγιάκ στον Αχελώο, τον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη, αλλά και Jeep Safari στα Άγραφα.
Οι εναλλακτικές είναι πολλές, όπως επίσης και οι συγκινήσεις. 

 

Περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε…

Από τις πιο όμορφες και γραφικές τοποθεσίες της Ευρυτανίας είναι το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό: Σε αυτά τα χωριά θα απολαύσετε την άγρια φύση της Ευρυτανίας που σε απόλυτη αρμονία, συναντά τους οικισμούς χτισμένους κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο. 

Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Καλιακούδα, 17 χλμ. από το Καρπενήσι. Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού σε συνδυασμό με τα γραφικά πετρόκτιστα δρομάκια δημιουργούν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. 

Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.  Το Μικρό Χωριό ουσιαστικά αποτελείται από δυο χωριά, το Νέο Μικρό Χωριό και το Παλιό Μικρό Χωριό. Το Νέο Μικρό Χωριό βρίσκεται σε ένα κατάφυτο δάσος από έλατα, όπως επίσης και το Παλιό Μικρό Χωριό με μοναδική θέα στην Κοιλάδα της Ποταμιάς και του ποταμού Καρπενησιώτη. Στη πλατεία του χωριού βρίσκονται οι βρύσες με το τρεχούμενο νερό που διαβαίνουν τον πετρόκτιστο δρόμο από τα αυλάκια. Ο ήχος του τρεχούμενου νερού σίγουρα θα σας μαγέψει. 

Οι Κορυσχάδες, ένα ακόμα εντυπωσιακό χωριό περικυκλωμένο από έλατα, με νέα και παλαιότερα παραδοσιακά σπίτια, όλα ακολουθούν πιστά τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής και δημιουργούν απίστευτα όμορφες εικόνες. 

Το χωριό Φειδάκια, 25 χλμ. από το Καρπενήσι, αποζημιώνει τον επισκέπτη με τη μοναδική θέα στη λίμνη των Κρεμαστών.

Ακολουθήστε τον Καρπενησιώτη και απολαύστε το απίστευτο σημείο που σμίγει στα Διπόταμα του Προυσού με τον Κρικελλιώτη. Στη συνέχεια,  κατευθυνθείτε μέχρι το Μοναστήρι του Προυσού που είναι κτισμένο πάνω στα απόκρημνα βράχια. 

Διαμονή…

Το Καρπενήσι διαθέτει εξαιρετικές υποδομές για τη διαμονή σας, καλύπτοντας τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. 

Είτε μέσα στη πόλη του Καρπενησίου ή στα χωριά, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες και διαμερίσματα που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και τα βαλάντια. 

Επιλέξτε το ξενοδοχείο Hotel Spa Montana που βρίσκεται επάνω σε μία όμορφη πλαγιά με θέα την πόλη του Καρπενησίου. Προσφέρει όλες τις ανέσεις που μπορεί να αναζητήσει κανείς ανταποκρινόμενο  απόλυτα στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των φιλοξενουμένων. Τηλ: 2237080400

Στην ποταμιά Βουτύρου βρίσκεται το Νηνεμία Resort Studios, ένα σύμπλεγμα πανέμορφων παραδοσιακών ανεξάρτητων δωματίων σε καταπράσινο περιβάλλον. τηλ: 2237024614

Που θα φάτε…

Προτιμήστε να εξερευνήσετε τις παραδοσιακές γεύσεις των μικρών οινομαγειρείων στα διάφορα χωριά της περιοχής, αποφεύγοντας τα περισσότερο τουριστικά σημεία, όπως για παράδειγμα ο Γαύρος. 

Στο Παλιό Μικρό Χωριό, στην πλατεία βρίσκεται το μαγαζί της Κυρα-Μαρίας, που εκτός από νόστιμο φαγητό προσφέρει εξαιρετική θέα του Καρπενησιώτη ποταμού που διασχίζει την κοιλάδα της Ποταμιάς. Οι τιμές είναι εξαιρετικές. 

Πως θα φθάσετε….

Από Αθήνα με  το αυτοκίνητο: Από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Βγείτε από την Εθνική στην έξοδο προς Λαμία και στη συνέχεια ακολουθήστε τις πινακίδες προς Καρπενήσι. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 300 χλμ. και η διάρκεια του ταξιδιού περίπου 4 ώρες. Μετά τη Μακρακώμη (1 ώρα πριν το Καρπενήσι) ο δρόμος γίνεται σχετικά δύσκολος, αλλά σίγουρα όταν θα συναντήσετε το Καρπενήσι, η μαγευτική τοποθεσία του θα σας αποζημιώσει.  
Από Αθήνα με το ΚΤΕΛ: Από το σταθμό Κηφισού καθημερινά. (Δρομολόγια: 7:00, 14:45, 18:00). Διάρκεια: 5 ώρες. Πληροφορίες: 210.8315991
Απο άλλες περιοχές: Επίσης μπορείτε να πάτε στο Καρπενήσι από το Αγρίνιο, αλλά και τη Ναύπακτο.

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *